Demokrati är att ‘rasera världsordningen’ enligt DN

Man kan inte annat än skaka på huvudet åt Dagens Nyheters syn på världen. I dagens huvudledare, Ny ton över Atlanten, angriper man ännu en gång George W Bush. Symptomatiskt nog nämner DN inte ordet demokrati en enda gång!
För DN är befrielsen av Iraks folk ingenting värt. I Irak finns nu hundratals tidningar, tidskrifter, radio- och TV-stationer som fritt utövar sin yttrandefrihet. Irakierna har nyligen gått till lokala val, och dessförinnan har man haft både folkomröstning om en ny konstitution och parlamentsval. Irakierna slipper nu årtionden av Saddam Husseins förtryck och ständigt dödande i en omfattning som vida överstiger det som skedde tiden efter invasionen. Istället väljer nu folket sina egna ledare i demokrati. Dödandet är lägre än på 30 år.
Detta fnyser DN:s ledarredaktion åt. DN har inga som helst demokratiska ambitioner för världens förtryckta folk. DN skiter fullständigt i att många hundra miljoner människor fortfarande lever i förtryck och behöver en starkt engagerad och övertygad västvärld som stöder mer av frihet och demokrati i världen.
Dessa insatser för frihet och demokrati kallar DN: “George W Bush var ute efter att rasera världsordningen”.
DN hade alltså hellre sett Saddam Hussein vid makten, han som mördade fler tusentals irakier per månad innan invasionen — den tid då irakiers liv inte fick någon som helst uppmärksamhet.
Enligt DN är det att “rasera världsordningen” när diktaturer störtas och demokratiprocesser inleds.
Snacka om diktaturkramare!
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen