Allt fler S-politiker för höjda skatter

Göteborgs-Posten skriver i dagens ledare, Nej tack till höjda skatter:

I en intervju i GP i går sade riksdagsledamoten Lars Johansson (S) att ”ett högre skatteuttag är nödvändigt”. Varför, kan man fråga sig? Kanske är det provocerande för Johansson att Danmark i nu toppar OECD:s lista över länder med högst skattetryck medan Sverige ”bara” ligger tvåa.
I vilket fall som helst håller inte Anne-Marie Lindgrens förklaring [vid Arbetarrörelsens tankesmedja], om att man måste höja skatterna för att klara välfärden. Det räcker med att titta på flera av våra europeiska grannländer för att konstatera att det inte är någon naturlag att ett välfärdssamhälle måste ha ett skatteuttag på nära 50 procent. Tvärtom finns det länder där såväl sjukvård som socialförsäkringssystem fungerar bättre än i Sverige, och som har ett lägre skattetryck.
Att socialdemokraterna har så svårt att ha förtroende för att människor kan hantera sina egna pengar är trist. Människor måste få välja – och ibland välja fel – användningsområde för sina pengar …
Alliansen har under sin tid vid makten visat att höga skatter inte är ett självändamål. Att det finns utrymme för att ge svenska folket tillgång till en något större del av sina inkomster. Det är en viktig reform. Socialdemokraterna skulle begå ett misstag om de återigen vände utvecklingen mot att öka medborgarnas beroende av statens välvilja.

Om denna viktiga skiljelinje borde nästa års valrörelse handla.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen