Vinner högern eller mitten i israeliska valet?

Israel National News rapporterar i Polls: Likud to Win, but Yisrael Beiteinu the Likely Victor att de senaste fem opinionsmätningarna (för tre tidningar och två TV-kanaler) visar följade styrkeförhållande mellan premiärministerkandidaterna inför morgondagens parlamentsval (jmf förra valet 2006):

  • Benjamin Netanyahu (Likud): 26 mandat (+15)
  • Tzipi Livni (Kadima): 23 mandat (-5)
  • Avigdor Lieberman (Vårt hemland Israel): 19 mandat (+7)
  • Ehud Barak (Labour): 16 mandat (-4)


På kort sikt har de två sistnämnda, Labour och nationalisterna, gjort störst framsteg i opinionen. I somras låg de båda på omkring 10 mandat vardera i mätningarna.
Men det är de två förstnämnda det står emellan. Ska utrikesminister Tzipi Livni kunna förvalta arvet efter Ariel Sharon, som i förra valet vann 28 mandat för det då helt nya partiet Kadima? Eller ska Likud, som efter Sharons avhopp halverades och bara blev femte parti i förra valet, kommer igen som en raket och bli störst?
Det något paradoxala har hänt att Likud tappat mark den senaste veckorna, inte till mitten utan till nationalisterna till höger under ledning av den ryske immigranten Avigdor Lieberman. Om Kadima lyckas hålla ställningarna kan man bli större än Likud. En röst på nationalisterna kan alltså förhindra en högerregering. Det talar för att en del väljare som i opinionsmätningarna markerat sin avsky inför Hamas attacker mot Israel genom att säga att man ska rösta på Lieberman, ändå väljer Likud i valbåset.
Men på samma sätt kan en del av Labours väljare taktikrösta på Kadima i hopp om att undgå förre premiärministern Benjamin Netanyahu och behålla Kadima-Labour som bärande regeringspartier, och Ehud Barak som försvarsminister.
Se bloggen efter förra valet: Valseger för mitten och ryska immigranter. Se också SVT: Israels höger inleder ny era?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , >)

Rulla till toppen