USA följer den svenska borgerliga regeringens politik om banker

En av världens mest besökta webbsidor, Drudgereport, domineras sedan i natt av en stor svensk flagga:

Förklaringen är att Obama-administrationen ser till den svenska regeringens politik gentemot krisande banker i början på 1990-talet, enligt Financial Times i Bank nationalisation gains ground with Republicans

President Barack Obama som försöker undvika att panikslå kongressledamöter och marknadsaktörer genom att tala om nationalisering av banker, har börjat intressera sig för det han kallar “den svenska modellen” — en handlingslinje som backas upp av [republikanske senatorn] Lindsey Graham. Under tidigt 1990-tal nationaliserade Sverige banksektorn för att sedan auktionera ut banker som städat upp i balansräkningen. “Under vissa omständigheter kan den svenska modellen vara förnuftig för USA”, säger Graham.
Obama gjorde förra veckan klart att han mer lutar åt den svenska modellen än till den väg som Japan valde, men många menar är den väg som USA:s politik verkar vara inriktad på.
“De [japanerna] skylde över saker och ting”, sa Obama. “De tog inte itu med problemen på allvar… och det betydde att de aldrig riktigt fick igång kreditgivningen igen på det sätt som man borde, och de dåliga tillgångarna i systemet skadade ekonomin under lång tid.”

Men att kalla den “svenska modellen” nationalisering är att ta i. Det var ju inte syftet och bankerna är idag inte ägda av staten. Däremot fungerade dåvarande bankminister Bo Lundgrens modell väl för att återskapa dynamik i kreditmarknaderna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen