Bush-medarbetare: Obamas protektionism skadar ekonomin

Dan Price var rådgivare i handelspolitik åt George W Bush. Han varnar nu för det krispaket som Barack Obama undertecknade ikväll, Former Bush aide: ’Buy American’ hurts growth:

Den ”Köp amerikanskt”-klausul som är inskriven i krispaketet riskerar att underminera ansträngningarna att få fart på den globala ekonomin, varnade Dan Price på tisdagen.
”Vi kan inte få igång tillväxten i världen om varje land fokuserar på den egna inhemska återhämtningen på ett sätt som missgynnar andra eller försöker att försvåra frihandel, sa han till AFP.
Kongressen godkände förra veckan ett krispaket på 787 miljarder dollar som innehåller krav på att de projekt som finansieras enbart får använda amerikansktillverkat järn, stål och verkstadsprodukter, dock formulerat på ett sätt som inte står i strid med internationella avtal.
”Frågan är inte om skrivningarna är förenliga med WTO:s krav, utan snarare om de utgör hinder för världshandeln”, säger Dan Price, som nu är senior partner vid den ansedda advokatbyrån Sidley Austin i Washington.

Det är helt klart att Barack Obama faller tillföga för protektionistiska impulser. Han ökar därmed risken för att fördjupa lågkonjunkturen och skapa en global depresion. De sympatier för Barack Obama som européer, och inte minst svenskar, hade vid höstens presidentval kan visa sig ha ett högt pris. Med John McCain hade vi aldrig behövt oroa oss för att USA skulle gå i spetsen för en våg av trångsynt protektionism.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , ,, , )

Rulla till toppen