Republikanerna offensiva, Obama defensiv

President Obama åker på bakslag efter bakslag. Hans krispaket bemöts med ökad skepsis såväl inom politiska kretsar som i ekonomiska. Dow Jones-index föll under 8000 på onsdagen. Förtroendet för krispaketet minskar, och republikanerna går på offensiven. National Reveiw rapporterar i Republican Momentum:

I Kongressbyggnaden kan man nu känna hur republikanernas självkänsla växer. De fick in många fullträffar mot Obamas stimulanspaket, och nu siktar de högre. ”Vi försöker förbättra förslaget”, sa senator Jim DeMint på onsdagen, ”men det här paketet är så dåligt… man kan inte laga genom att finjustera… Det bästa som kan hända är att president Obama visar ledarskap, och drar tillbaka det för omförhandling”. Flera republikaner vill kasta ut hela krispaketet och ersätta det med ett paket som nästan enbart består av skattesänkningar, vilket ger ”dubbelt så många jobb till halva kostnaden”.

Ja, slöseri med statliga medel på allehanda offentliga projekt leder inte till dämpad lågkonjunktur, men till ökad skuldkris för statsmakten. När ska Obama förstå, och lägga om från socialistisk till marknadsekonomisk linje i krispolitiken?
Ett tecken kom i natt då republikanerna vann en betydande seger, rapporterara AP i Senate OKs $15,000 tax break for homebuyers:

Senatens votering på onsdagkvällen, om att sänka skatten med upp till 15.000 dollar för dem som köper bostad i hopp om att vitalisera bostadsmarknaden, blev en seger för republikanerna som är angelägna om att sätta sin prägel på det enorma ekonomiska stimulanspaket som utgör kärnan i president Barack Obamas återhämtningsplan. Skattesänkningen godkändes av senaten utan motstånd.

Det är alltså oppositionen som är aktiva, medan det regerande demokratiska partiet som hakar på. Låt det fortsätta så!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , ,)

Rulla till toppen