Oscarsutdelningen i kris: allt färre bryr sig

Förra året hade Oscarsutdelningen den lägsta TV-publiken i modern tid (i nivå med ett veckoavsnitt av sångtävlingen Idol). Inför nattens årgång har många av världens mest kända skådespelarna tackat nej till att vara prisutdelare. Det skriver journalisten Nikki Finke i OSCARS CRISIS! Hollywood Frustrations And Fears Over Sunday’s Awards; Stars And Advertisers Give Show Cold Shoulder.
Min förklaring till Oscars förfall är att underhållningen, ”showbiz”, fått stå tillbaka för det politiskt korrekta. Jag slutade häromåret att se utdelningen eftersom man gjort den till ett valmöte för vänsteraktivister. Det är pinsamt att se skådespelare agera politiskt lättlurade bimbon (som DiCaprio) och kasta ur sig de mest simpla politiska budskap.
Också priserna går nu till politiskt korreka filmer, inte till de konstnärligt bästa. När Washington Post-kolumnisten Charles Krauthammer fick frågan vem han tror vinner Oscar för bästa manliga skådespelare sa han utan att blinka: Sean Penn, för han spelar den mest politiskt korrekta rollen (”Milk”, om en gayaktivist som blir den förste öppet homosexuelle som väljs till fullmäktige i USA).
Många menar med andra ord att det inte längre är rollprestationer som räknas, utan vilka propagandasyften filmen tjänar, som avgör var priserna hamnar. Därmed har Oscars blivit ett smalt politiskt jippo, inte en hyllning till film, kultur och konst.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen