Abort av flickfoster väcker debatt

Det har avslöjats att aborter sker när fostret inte passar. Exempelvis om det har fel kön. SVT rapporterar i Aborter på flickfoster upprör KK-personal:

Personalen på kvinnokliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna är upprörda över att ha tvingats medverka vid aborter, där en kvinna två gånger i rad begärt och fått abort för att fostren i hennes mage var flickor.

Och den slappa hanteringen av unga liv gör att folk kommer från andra länder till Sverige för att abortera foster som inte faller mamman i smaken, rapporterar Aftonbladet i  Fel kön – då gör norska kvinnor abort i Sverige och DN i Norskor får könsabort i Sverige.
I Aftonbladet vill 60 procent av läsarna se en skärpning av abortlagen. Och det är inte svårt att hålla med.
Det är blivande individers liv vi talar om. Ska de få släckas hur som helst, av vilka nycker som helst?
Nu talas om att begränsa rätten att få reda på kön på foster, Dagen rapporterar i Abort av flickor kan leda till nya regler och Aftonbladet i Könsbestämning av foster begränsas?
Men det är slag i luften att hindra könsbestämning vid fosterdiagnostik. Det är enkelt att utanför den offentliga vården, med ultraljud, fastställa kön.
Abort handlar om möjligheterna att släcka liv. Villkoren måste diskuteras. Men att staten anger skäl för fri abort leder bara till än mer hyckleri.
Själv har jag ju här i bloggen pläderat för en förkortad tid då abort är tillåten. Abort efter 12:e veckan borde inte vara möjligt. Då har man en god marginal till den tid då fostret kan överleva utanför modern, och alltså är att betrakta som en fullvärdig person.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen