Obama-minister ‘ledsen’ att han smitit från en miljon i skatt

Det blåser upp till storm kring den nominerade socialministern Tom Daschle. Det har framkommit att han undanhållit 140.000 dollar (över en miljon svenska kronor) i skatt. Detta är något som han dessutom inte talade om för Obamas team när de kontrollerade tilltänkta ministrars bakgrund. Daschle deklarerade plötsligt nya inkomster, och gjorde fyllnadsinbetalning sedan han blivit nominerad till minister.
Nytillträdande finansminister Timothy Geithner har också ertappats med att inte deklarera inkomster, men eftersom Geithner också bland republikaner är en respekterad ekonom klarade han av utskottsförhören och senaten godkände hans nominering.
Annat är det med Tom Daschle. Han är en utpräglad politruk av det mer hänsynslösa slaget. Han har många gånger retat upp republikanerna under sin tid som senatens majoritetsledare. Dessutom är de undanhållna inkomsterna anmärkningsvärt stora.
Obama kan inte heller vara alltför nöjd med att Daschle teg om detta innan han blev nominerad. Det är ju ett svek mot Obama. Daschle försöker nu göra flera hela pudlar: AP rapporterar i Daschle apologizes for failing to pay taxes, Bloomberg i Daschle Regrets Tax ‘Errors’, Politico i Daschle: Mistakes were ’unintentional’.
Frågan är om detta inte är en skadal för mycket. Daschle kan bli den andra minister som Obama förlorar innan han knappt flyttat in i Vita huset. Handelsminister Bill Richardson hoppade av 3 januari när han blev indragen i en utredning om mutor.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen