Krauthammer: Obamas slå-mig-diplomati

I Washington Post ger en av de mest tongivande kolumnisterna i amerikansk politik, Charles Krauthammer, en förödande dom över president Obamas utrikespolitik, Obama’s Supine Diplomacy.
Det hann inte gå ett dygn efter valdagen då Obama vann presidentvalet innan Ryssland deklarerade att man tänker placera offensiva Iskander-missiler i Kaliningrad om Polen och Tjeckien fullföljer planerna på ett amerikanskt missilförsvar, skriver Krauthammer och fortsätter:

President Bushs svar på Kaliningrad-missilerna var beslutsamt. Han vägrade att backa eftersom en eftergift mot ryska hot skulle lämna Polen och Tjeckien sårbara och visa världen att USA, i motsats till förväntningarna efter kalla krigets slut, inte är pålitligt i försvaret av östra Europa från ryska trakasserier.
Så vad är Obamas svar? ”Biden signalerar att USA är villigt att ingå missilavtal med Ryssland”, som New York Times skrev i rubriken efter vicepresidenten Bidens säkerhetspolitiska tal i München tidigare denna månad.

Detta har naturligtvis uppmuntrat Moskva, som pressat republiken Kirgizistan att säga upp avtalet med USA om användande av flygbasen i Manas, som är viktig för transporter till Afghanistan.
Också andra antidemokratiska regimer firar Obamas nya diplomati som Krauthammer kallar ”slå-mig”-diplomati:

Iran har på samma sätt charmats av Obamas agerande. En vecka efter det att den nye presidenten sänt ut svepande och söta fredssignaler via al-Arabiya, sköt Iran upp sin första egna satellit. Budskapet är klart. Den som kan placera en satellit i jordens omloppsbana kan slå till mot varje kontinent med missiler, Nordamerika inräknat …
Med USA som en flinande Goliath snubblande fram med en ”sparka-mig” lapp på ryggen, vill också s k allierade delta i leken. Pakistan friger A Q Khan, kärnvapenexperten som försåg Nordkorea, Libyen och Iran med teknologin.

Krauthammer menar att Barack Obama förlorar respekt i ögonen på dem som kan utgöra hot mot västvärlden. Det gör läget varken säkrare eller fredligare.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen