Israel: Tzipi Livni uppvaktar Lieberman

Den som följt svenska medier blir nog förvirrad av att höra att mittenpartiet Kadima nu startat en charmoffensiv för att få nationalisten Avigdor Lieberman att ingå i en ny mittenregering. Svenska medier har kallat Lieberman för ”ultrahöger” och ”missnöjdespolitiker” — så som svenska medier alltid är snabba att fördöma alla som inte är tydligt vänster.
Jerusalem Post citerar en centralt placerad företrädare för Kadima i ’Lieberman not really in rightist bloc’:

”[Liebermans parti] står inte till höger i fråga om en tvåstatslösning. De stöder den, men de vill byta mark. De tillhör inte högern i frågor om stat-religion, och de är inte höger när det gäller förnyelse av offentlig sektor. Lieberman är pragmatisk och han kan definitivt ingå i koalitionen”, säger en framstående representant för Kadima.

Om Tzipi Livni inte lyckas få med sig Lieberman går initiativet över till Likud och Benjamin Netanyahu som matematiskt borde ha lättare att bilda regering. En tredje lösning är att Kadima och Likud bildar regering, men med tanke på att Kadima är en utbrytarfalang från Likud finns nog en hel del personligt agg i vägen.
Det handlar alltså om kohandel. Tack och lov har Sverige lämnat detta korridormygel bakom sig. Det är väljarna som ska avgöra vem som ska bilda regering. Två tydliga regeringsalternativ är att föredra.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen