Irak tar nya steg mot en hoppfull framtid

Demokratiprocessen har tagit ännu ett steg framåt. Lördagens lokalval gick lugnt till. President Obama, som motsatte sig befrielsen av irakiska folket, tvingas nu lovorda det fredliga valet, rapporterar BBC i Obama praises peaceful Iraq polls. Och AP rapporterar att valdeltagandet ser ut att ha varit det prognostiserade, Iraqi election turnout in line with predictions. 55-60 procent är högst normalt internationellt sett.
Och Ekot rapporterar, Allt färre dödas i Irak: ”I januari dödades 191 människor, det är den lägsta dödssiffran sedan den USA-ledda invasionen 2003.” Med tanke på att Saddam Hussein i snitt dödade mer än 3.000 människor i månaden, är januari 2009 förmodligen en av de månader då minst antal människor dödats i Iraks historia. Till och med Flamman rapporterar, Irak: Hoppfullhet inför valet.
Nu har jag ju varit för avsättandet av Saddam Hussein hela tiden, men om jag varit emot förut skulle jag nog börja tänka om nu. Varför skulle 25 miljoner irakier tvingas leva och dö på en nyckfull despots nåder?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen