Romario – ett mord utan skyldiga?

Samtliga frikända i Romariomålet rapporterar Svenska Dagbladet. Det var 13 personer på platsen då 23-årige ”Romario” från Husby fick ett dödligt knivhugg i ryggen. Fegheten i den handlingen står tydligen för alla närvarnade. Ingen av dem har velat eller kunnat ge ett trovärdigt vittnesmål om vad som hände.
Gruppslagsmål är det svåraste som finns att utreda. Jag har själv suttit nämndeman när sådant brottmål ska avgöras. Alla vittnen kommer med olika berättelser om hur det hände, vem som angrep vem. Om domstolen har tur överensstämmer tillräckligt mycket från tillräckligt många vittnen att domstolen efter huvudförhandling kan avgöra vilka delar av åklagarens gärningsbeskrivning som är styrkt och vilka som inte är det. För de misstankar där tillräckliga bevis saknas måste domstol fria.
I den här rättegången ljuger förmodligen även de som säger sig vara ”Romarios” vänner och som färdats i samma bil som honom. Varför? Har de blivit hotade? Uppenbarligen anser domstolen att den 18-åring som tagit på sig mordet kan vara hotad till att erkänna.
I så fall stämmer ju de inledande uppgifterna om att detta bråk vid avfarten på motorvägen var ett gängslagsmål mellan kriminella. Alla överlevande agerar som kriminella. Eller låter sig styras av kriminella.
Beskrivningarna av händelseförloppet visar att många är släktingar eller känner varandra väl. Är det inte dags för ”Romarios” vänner att ta strid mot denna kriminalitet och se till att de skyldiga levereras till rättsväsendet? Jag har svårt att tro att dessa 20-åringar är herrar på täppan i de aktuella stadsdelarna. Är det inte dags för de äldre i dessa släkter och bekantskapskretsar att bevisa sin respekt för ”Romario” genom att tvinga fram sanningen?
En rättsstat kan inte fungera om inte den stora majoriteten av medborgarna vill ha lag och ordning. Då råder istället maffiasamhällets tystnad. Hur fortsättningen på detta mord ser ut, kommer att säga en hel del om hur svag rättsstatens ställning är i det här landet. Om nya uppgifter kommer fram, om några av de inblandade börjar tala, då finns det hopp. I annat fall är Stockholms förorter laglöst land där mord begås ostraffat eftersom alla vittnen håller tyst.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen