Årets förmyndare: Svenska Dagbladets nyhetsredaktion

Bloggaren och Neo-redaktören Mattias Svensson har genomfört omröstning, för andra året, om vem som varit årets förmyndare under 2008. Idag presenterar han resultatet: Årets förmyndare 2008 är…

Ohotad etta genom hela omröstningen har nämligen varit Svenska Dagbladets nyhetsredaktion. [Den] nominerades för ”återkommande kampanjjournalistik till förmån för allehanda restriktioner och förmynderi. Vinklat urval, enbart problematiserande perspektiv, maximal uppmärksamhet åt den mest långtgående politiska åtgärden och inte en kritisk fråga till någon förbudsivrare, inte en enda.”

Det är ett helt befogat val. Det finns ingen yrkeskategori, bortsett från politiker och myndigheter själva, som är så lätt och självklart vill se ögad byråkrati och mer förmynderi, som journalistkåren. De har en genomfalsk självbild som heter att de står på de små människornas sida, men i realiteten står man på Maktens sida när det gäller att genom förmynderi ”ta hand om” de stackars idioterna till medborgare som inte klarar någonting alls själva.
Ifrågasättandet av myndigheters och politikers maktbegär är helt borta i dagens debatt. Allt handlar om hur man ännu hårdare kan knyta selen runt magen på varje medborgare, förbjuda allt och i ännu högre grad behandla dem som bebisar.
Topp tre ser ut så här i Svenssons tävling:

1. Svenska Dagbladets nyhetsredaktion 24,8%
2. Moraliserande barnmorskor 18.4%
3. Lisen Sylwan, Folkhälsoinstitutet 15,1%

(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen