Abraham Lincoln föddes idag för 200 år sedan

Han är Förenta staternas främste president. Och den politiker jag läst mest om. Ingen statsman har varit större än Abraham Lincoln, enligt min mening. Winston Churchill hade lika stor personlig betydelse för Europas frihet som Lincoln för Amerikas, men Lincoln var dessutom en mer raffinerad politisk taktiker och större filosof än Churchill.
Det var Lincoln som räddade självständighetsdeklarationen, med dess proklamation om alla människors lika värde, som i mitten på 1800-talet fallit i onåd i takt med att konflikten om slaveriet hårdnade. Under inbördeskriget rehabiliterade han självständighetsdeklarationen och i Gettysburgtalet 1863 gjorde han den överordnad konstitutionen — en tolkning som gäller än idag.
Lincoln var en utomordentlig taktiker. När hans kabinett hamnade i inre strid och republikanska senatorer försökte genom avgångskrav ta över initiativet från presidenten, spelade han ut de olika aktörerna mot varandra på ett sätt som ger mig ståpäls när jag läser om det. Resultatet blev att ingen avgick och senaten insåg att presidenten var deras ledare.
Jag menar att Abraham Lincoln är större än grundlagsfäderna, inklusive Thomas Jefferson. Det framgår i en debatt i Nyliberalen för några år sedan: Lincoln – frihetens främste statsman och Lincoln räddade Jefferson.
Ur den enorma litteratur som finns om Lincoln skulle jag vilja rekommendera två böcker. Dels Abramham Lincoln — Redeemer President av Allen Guelzo som diskuterar vilka värderingar som drev mannen som avskaffade slaveriet och förenade Amerika. Dels Lincoln at Gettysburg av Garry Willis som utifrån detta, ett av världens viktigaste tal, analyserar Lincolns talekonst, språkbehandling, retorik och inspirationskällor.
Abraham Lincoln föddes 12 februari 1809 i en liten stuga med trampat jordgolv i Kentucky, men växte upp och verkade som vuxen i Illinois. Han gick sammanlagt mindre än två år i skolan, eftersom hans far tvingade honom att jobba i jordbruket. Han bröt med fadern och blev lärling i domstol och avlade advokatexamen (enbart praktik räckte på denna tid). Han blev en av delstatens mest anlitade advokater.
Han var politiskt aktiv i Whig, men fick bara en tvåårig mandatperiod som kongressman i Washington 1948-50. Ändå blev han det nya republikanska partiets presidentkandidat 1860. Han var den förste presidenten som inte kom från de 13 ursprungliga kolonierna.
Ja, en utomordentligt intressant person som man kan läsa hur mycket som helst om. Prova!
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen