Svensk försvarspolitik förutsätter Nato-hjälp

Det finns många aspekter att göra efter ÖB överlämnat den av regeringen beställda rapporten om framtidens försvar. Expressen konstaterar i dagens ledare, Ja tack till yrkesarmé: “Snart får vi en yrkesarmé i Sverige”. Men viktigare än den inrikes organisationen är den strategi Sverige väljer i umgänget med omvärlden. Det är där den riktigt svåra nöten finns, och där alla partier går som katten runt den heta gröten. Expressen skriver:

När det råder kalabalik i den svenska försvarspolitiken, är det ett helt annat tonläge i Finland. Statsminister Matti Vanhanen presenterade för en vecka sedan Finlands försvars- och säkerhetspolitiska deklaration. I den framgår bland annat att “Natos mål, uppgifter och skyldigheter är förenliga med Finlands och Europeiska unionens utrikes- och säkerhetspolitiska mål.” I Sverige har oppositionsledaren nyligen sagt i en tv-intervju att om hon fick bestämma så blir det inget Nato-medlemskap under hennes livstid …
Vårt gamla invasionsförsvar byggde just på förutsättningen att “någon annan” skulle bistå Sverige. Med vårt nya smalare insatsförsvar är vi förstås ännu mer Nato-beroende. Och regeringen vågar inte ens beställa en Nato-utredning. Det är oförsvarligt.

I Sveriges relation till omvärlden måste det finnas någon sorts rakhet, viljeinriktning och ambition. Annars framstår vi som totala idioter i andra länders ögon. Vi kan vela om och ha hetsiga motsättningar beträffande regementen och organisation, men mot utlandet måste vi kunna uppträda seriöst.
Sveriges anseende står på spel. Regeringen borde gå i Finlands fotspår och utreda hur redan pågående Nato-samarbetet kan utvecklas och hur Sverige kan förbereda medlemskap. Om socialdemokraterna alls vill kunna framstå som statsbärande parti, bör de delta i en sådan utredning. Och om S ställs inför valet att vara med eller inte när en sådan utredning tillsätts, tvingas de bekänna färg.
Alliansen kan genom att ta säkerhetspolitiken på allvar både upprätta svenskt anseende och tvinga oppositionen till besinning, eller avslöja dem som oansvariga när det gäller rikets säkerhet.
Det är dags att gå på offensiven.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , , )

Rulla till toppen