Obama missade historiskt tillfälle

I Wall Street Journal skriver Peggy Noonan om hur Barack Obama under sin första vecka vid makten missade ett utmärkt tillfälle att bli historisk, In Congress and the boardroom, failure to recognize a new era:

Så ser demokratiska partietablissemanget ut, inte som personer som tar ansvar i kristid eller ens som folk som ignorerar en kris, utan som folk som utnyttjar en kris i egna syften. Vår hoppfulla, fängslande nya president borde inte lagt fram det här stimulanspaketet. Han skapade rubriker i veckan genom att sammanträda med republikaner i representanthuset. Han borde ha gjort historia genom att lyssna på dem.

Noonan menar att Obama visserligen vann majoritet för sitt paket i representanthuset, men enligt den gamla politiska kulturen: splittring mellan partierna. Inte en enda republikan röstade för, och även ett antal moderata demokrater röstade emot.
Istället för att i handling markera en ny era av samförstånd, har Obama markerat fortsättning på de gamla vanliga partimotsättningarna.
Just nu ser det ut som att Obamas storvulna ord om “förändring” mest är tomma ord, som han inte backar upp med handling.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , ,)

Rulla till toppen