Sakfel efter sakfel i Rapports årskrönika

SVT och Rapportredaktionen klarar inte av att vara objektiva ens när man ska summera det gångna året.
Man sa att FRA-lagens förändringar under hösten berodde på folkpartister och inte på den “teatraliske” Fredrik Federleys agerande i riksdagen. Det är ju en uppenbar lögn. Skälet till att regeringen i höstas kom med en rad förändringar, bland annat att domstol ska godkänna signalspaning, var att Federley fått krav om dessa tillägg accepterade i samband med riksdagsbeslutet i juni. Folkpartisterna hade inte vågat ställa dessa krav i de hårda interna diskusionerna. Däremot sprang de gärna ut i medierna och framställde sig som hjältar för andras insatser.
När det gäller det amerikanska presidentvalet sa årskrönikan att John McCain tappade när han valt Sarah Palin till sin vicepresident. Det är en uppenbar lögn. Sedan hon valdes ökade John McCain i opinionsmätningarna och gick om Barack Obama. Det var när finanskrisen slog till som McCain åter tappade sin ledning.
I inslaget om finanskrisen sa man att Stockholmsbörsen förlorat mer än halva sitt värde. Ytterligare ett uppenbart sakfel. Index sjönk med 40 procent. Kan journalister inte räkna procent?
Att SVT inte klarar av att hålla fakta rätt är häpnadsväckande inkompetent. Och man har inte heller i årets krönika nämnt att läget kraftigt förbättrats i Irak. Det är en historisk händelse som SVT vägrar förmedla till tittarna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen