Om Texasgubben hos Frihetsfronten

Igår var det talarkväll hos Frihetsfronten och jag inledde med att beskriva varför jag tycker George W Bush varit en bra president som ändrade grundpremisserna för internationell politik, från realpolitik med diktaturkramande till idealism som satte människors frihet främst.
Jag anser det en historisk insats att i strid mot etablissemangens vilja fört in universella värderingar som omfattar alla människor.  Och jag citerade ur Bushs andra installationstal 2005, som är många gånger starkare, tydligare och mer engagerat än vad Barack Obamas lama installationstal var tidigare i veckan.
Den svåraste frågan under diskussionen var varför Bush blivit så kontroversiell och så många projecerar ilska mot honom.
Jag tror det är en kombination av att han inte lindade in sitt budskap och låtsades att vi alla tycker likadant, så som de flesta politiker gör. Han följde inte etiketten, han fjäskade inte. Var inte inställsam. Utan sa vad han menade, och menade det han sa. Denna rakhet är oerhört provocerande, inte minst i vänsterkretsar.
Sedan tror jag att Amerika och Europa symboliserar de två ytterligheterna i västvärldens civilisation — Europa är det socialistiska experimentet, där staterna lägger sig i allt mer av människornas liv. Snart kommer politikerna att kvotera när vi ska gå och lägga oss på kvällen också.  
Allt medan Amerika fortfarande är det frihetliga, kapitalistiska alternativet där mentaliteten är att människor kan nå framgång genom hårt arbete och uppfinningsrikedom. Skattetrycket i USA är fortfarande under 30 procent av BNP. Det är en oerhörd bedrift med tanke på att vänsterns retorik (på båda sidor om Atlanten) om att alla människor är så svaga att de inte klarar sig utan statens förmynderi.
George W Bush symboliserar det Amerikanska perspektivet, och är därtill från Texas, vilket förstärker det amerikanska.
Men vi ska ju inte glömma bort, sa jag, att också Ronald Reagan blev otroligt nedskriven i svenska medier under 1980-talet. Oansvarig krigshetsare kallades han när han satte hårt mot hårt och kallade Sovjetunionen ”ondskans imperium”. Reagan var lika avskydd av många som Bush är idag. Därför att de står för frihet och inte för statlig expansion.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,, )

Rulla till toppen