Obamas finansminister betalade inte skatt

Redan innan senatsförhören med den nominerade finansministern Tim Geithner startat har han hamnat i trubbel. Han har inte betalt skatt, och dessutom haft en illegal invandrare anställd som barnflicka.
Det här är värre brott mot lagen än Maria Borelius ansågs ha begått då hon tvingades avgå som handelsminister 2006.
Särskilt graverande är att Tim Geithner gjort fyllnadsinbetalning för 2003 och 2004 när det vid en revison upptäcktes att han inte betalt egenavgift för uppdrag i Internationella valutafonden, IMF. Men fyllnadsinbetalning för åren 2001 och 2002 skedde först när han blev påtänkt som finansminister strax före jul.
Varför betalade inte Geithner in för 2001 och 2002 vid första fyllnadsinbetalningen? Han borde ju rimligen insett att han betalt in för lite dessa år, om 2003 och 2004 behövde kompletteras.
Dessutom har han haft hembiträde som saknat uppehållstillstånd. Det fick mer än en ministerkandidat under Bill Clintons tid att dra tillbaka sin nominering.
Utgångsläget är dock inte så illa som fakta ger vid handen. I Fox News sa i natt de båda garvade politiska bedömarna Fred Barnes och Mort Kondracke att den tilltänkte finansministern är populär bland republikanerna, så Tim Geithner kommer förmodligen inte att möta benhårt motstånd därifrån. Däremot kommer han att falla om vänsteraktivisterna i demokratiska partiet börjar väsnas.
Mer info: CNN i Geithner faces tax questions, Fox News i Geithner Failed to Pay Taxes, Hired Housekeeper Without Proper Immigration Documents, CQ Politics i Errors in Geithner’s Tax Returns Called ‘Honest Mistakes’ by Supporters, Politico i PR push may save Geithner.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , ,)

Rulla till toppen