Inga missilattacker mot Israel

Det senaste dygnet har det inte kommit några rapporter om missiler från Gaza in över israeliska befolkningen. Ett besked som inte ens kunde ges under den så kallade vapenvilan under hösten. Hamas attackerade ständigt via luften.
Men nu är det lugnt.
Några slutsatser av de senaste veckornas strider är för tidigt att dra, men Hamas borde nu ha förstått att Israel inte accepterar att bli attackerat dag ut och dag in. Det var just den slutsatsen Hizbollah tvingades dra efter kriget 2006. Det blev ett slut på ständiga attacker över gränsen. Befolkningen i södra Libanon gjorde klart för Hizbollah att man inte är beredd att förlora sina hem och liv för raketangrepp mot Israel.
Förhoppningsvis säger nu Gazaborna samma sak till Hamas: Sluta anfalla Israel!
Isåfall har målet med striderna uppnåtts.
Och man kan hoppas att utrikesminister Carl Bildt, EU:s företrädare och andra i väst visar större intresse för angrepp mot Israel än man gjort de senaste åren. Bara så kan man undvika att framstå som hycklare som bara är emot våld när det används av ena sidan i den här konflikten.
FN:s generalsekreterare kanske kan visa vägen. I går besökte han israeliska staden Sderot som utsatts för tusentals angrepp av Hamas, och riktade tydlig uppmaning till palestinierna: UN chief condemns rocket attacks on Israel. Bättre sent än aldrig…
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , ,, ,
)

Rulla till toppen