Företagsfientliga Sverige

Många tycker att småföretagare överdriver när de hävdar att statlig byråkrati stryper all vettig näringslivsutveckling i landet. Därför är artiklar som Peter Wennblads krönika i Expressen idag synnerligen viktiga, Absurda krav på företagen.
Där visas, i ett konkret fall ur verkligheten på Gotland, hur absurda regler blir till rena sabotaget av hederlig företagsanda. Wennblad skriver:

Av Görans alla anställda har den äldste jobbat där i 50 år. Under dennes tid har det aldrig inträffat en enda allvarlig olycka. Om inte blåa hammartummar räknas som sådana. Trots det tyckte inspektörerna ändå att Göran borde skriva en arbetsmiljöpolicy. Ni vet, sådana där som riksdagen har bestämt ska sitta i en pärm någonstans på chefens rum på alla arbetsplatser i Sverige.
Vad Göran inte visste var att de brister som Arbetsmiljöverkets inspektörer hade konstaterat – men däremot aldrig hans anställda – hade gett honom sämsta möjliga poäng i det index verket använder. [Det] hamnade hos [fackförbundsägda tidningen] Dagens Arbete … Förra måndagen presenterade så tidningen sin ”unika kartläggning över de farligaste företagen” i Sverige.
Där kunde Göran och hans arbetskamrater läsa att de arbetar på Sveriges farligaste företag. Av drygt 330 000 granskade företag hamnade det lilla byggvaruhuset i topp tillsammans med 13 andra firmor.
Tack vare trappan till övervåningen där ingen någonsin har ramlat.
Tack vare den flacka betongrampen där Görans anställda har traskat obekymrat i decennier.
Tack vare påkörningsskydden som redan låg på lagret.
Tack vare bristen på pärmar som stod och samlade damm.

Riksdagen, som ställt till det här eländet, vill uppenbarligen inte se några företag överleva i Sverige. Alla partier agerar systematiskt för att stoppa, hindra, sabotera och trakassera företag så mycket det bara går.
Om näringsminister Maud Olofsson menar något med att begränsa regeleländet är det dags att sätta fart! Slopa alla dessa vansinniga lagar som är anpassade för storbolag med tiotusentals anställda. Om det möter för mycket motstånd att ta bort lagarna helt, så lägg åtminstone in undantag för företag med under, säg, 500 anställda.
Stoppa hetsjakten mot företagen som bara försöker göra sitt jobb!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen