Färre civila dödsoffer i Gaza än rapporterat

Massmedier i väst återger obekräftade uppgifter om antalet döda i Gaza. Israeliska tidningen Yedioth rapporterar i Only 250 of Gaza fatalities were civilians:

En pågående utredning av israeliska försvarsmakten om antalet civila palestinska offer under offensiven i Gaza indikerar att antalet döda är 250 … Övriga omkring 700 anses vara milismän, de flesta från Hamas.

Den här uppgiften är osäker, men inte mindre trovärdig än uppgifter från andra källor. Men medierna rapporterar bara de högsta angivna talen för civila, vilket är osakligt.
För mer information och granskning av uppgifter, gå till CAMERA, Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America, Gaza Casualties: Civilian or Combatant?

En analys av dödstalen utefter ålder och kön visar att majoriteten av de som av [palestinska] PCHR uppges vara civila dödsoffer är män i åldern 15-50 år, samma åldersprofil som milismän. Det bör resa frågor om inte ett betydande antal av milismän missvisande har klassificerats som civila.

Observera att åldersangivningen kommer från palestinskt håll, och där råder alltså samstämmighet från alla håll: det är män i stridande ålder som i huvudsak förlorat livet under striderna. Eftersom Hamas milismän strider i civila kläder är det enkelt att hävda att de som dödats i strid är civila.
Tipstack. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , ,, , )

Rulla till toppen