Alliansens ’samtal’ – för döva öron?

Jag får frossa när partipolitiker släpper alla ramar och ställer totalt öppna frågor, så som Alliansens fyra partisekreterare gjorde vid dagens presskonferens (se video här). Temat var: ”Samtal med Sverige – Alliansens samråd inför framtiden”.
Medborgarna uppmanas höra av sig till Alliansen under våren och tala om vad man tycker om… ja, så här ser några frågor ut:

Vad kan göra Sverige framgångsrikt i framtiden? Vad ska vi exportera som inte andra länder kan göra bättre? Vilken roll vill vi att Sverige ska spela i världen?

Dessa grupparbetsfrågor leder aldrig någonsin någonstans och betyder inget annat än att man slösar bort ett antal timmar av sitt liv.
När politiker börjar ägna sig åt organisation och inte nämner ett ord om vilka värderingar man har, tycker jag de förvandlar sig till dagisfröknar som behandlar medborgarna som femåringar: ”Vad vill ni göra idag, då?”, ”Ska tycker ni vore kul att prata om?”
Det vore ärligare — och mer av öppenhet — om partiernas mäktiga män och kvinnor talade om vad de vill göra och gjorde sig tillgängliga för diskussioner med seriösa kritiker så att vi får en saklig diskussion i brännande framtidsfrågor.
Varför inte hålla seminarium där ministrar och partitalesmän låter sig utmanas på sina sakområden av fria debattörer med borgerliga sympatier i en diskussion om utvecklingen på 10-20 års sikt? Debattörerna skulle kunna ta emot förslag till frågor från allmänheten i förväg. Visst, det skulle innebära risk att svagheter hos politikerna blottas — men det är väl också nyttigt att inse innan valrörelsen drar igång?
Jag misstänker att de aktuella ”samtalen” är en skenmanöver för att slippa ta diskussion i sak. Som jag skrivit förut, jag hoppas jag har fel. Men efter 20 år i partipolitiken har jag inga illusioner. Makten drar sig undan. Medborgarna uppfattas bara som besvärliga, och de få politiker som skapar kontakt, dialog och får folkligt stöd, de brännmärks som individualister som inte är ”lagspelare”.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen