Färgstarka rapporter från Davos

Varje år, när World Economic Forum går av stapeln i Davos, följer jag Jay Nordlingers dagliga rapportering i National Review (se bloggen om 2004-2008). Han ger en starkt personligt präglad bild som både är underhållande och informativ.
Han har rapporterat att tre ur familjen Wallenberg från Sverige är på plats, men att flera andra bankmän inte kommer i år. Han ger också sina spontana kommentarer om rubrikerna på seminarierna. Ett ämne är ”The Return of State Power” på vilket Nordlinger kommenterar: ”O, ja. Men en hel del av oss anser nog att statens makt aldrig riktigt gick sin väg”.
Själv har Nordlinger hunnit vara med som panelist i seminariet “Update 2009: North America”. Där handlar det om varför Barack Obama är så populär runt om i världen. Nordlingers eget svar är:

Obama framförde hoppet om lugn och ro, och det är naturligtvis väldigt lockande för folk. Man kan nog säga förförande. Folk trötta på krig, konflikter och konfrontationer. George Bush kallade en gång kriget mot terrorismen för ”en tung uppgift” (a heavy lift) — och la till att världen inte gillar tunga uppgifter. Vem gör det?

Sedan påminner Nordlinger om att också Bush lovade omvärlden ett mer ödmjukt Amerika. Men händelseutveckingen ändrade på det. Också Obamas planer kan bli omkullkastade. För demokratier är det ofta så att krig söker upp dem, även om de inte söker krig själva.
Sedan berättar Nordlinger om en lunch med spekulanternas (och politiska vänsterns) kung George Soros:

Han (Soros) sa också att nationalisering är ”politiskt oacceptabelt, för ögonblicet” — ord som förefaller mig olycksbådande.

Nordlinger rapporterar vidare:

Något intressant, och underhållande, hände under frågestunden. En journalist frågade Soros: ”Förutsåg du att krisen skulle komma, och har du vunnit på den?”. Soros svarade att han inte riktigt kunde förutse krisen, men att han var nära att göra det — han förutsåg vissa aspekter av den. Särskilt ”superbubblan”, som han sa, var tvungen att brista. Vad gäller det andra ledet i frågan, sa Soros ”Jag har kunnat skydda mitt kapital”. Jag älskar den meningen: ”Jag har kunnat skydda mitt kapital”. Tänk om alla kunnat sagt detsamma!

Som sagt. Läs Nordlinger. Bättre insikt om stämningar och om vad som händer i Davos är nog svårt att få.
Läs rapporterna: Davos del 1, del 2.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen