Så länge världen inte fördömer palestinskt våld blir det inte fred

I ledare skriver Sydsvenska Dagbladet, Det israeliska undantaget:

”Den israeliska befolkningen har rätt att leva i säkerhet”, fastslår Urban Ahlin, som så många andra. Ahlin menar det säkert. Men hur menar han att det skall gå till rent praktiskt? …
Ingen stat kan i längden tolerera så gott som dagliga raket- och granatattacker mot sin civilbefolkning utan att reagera och agera – i slutänden med militära medel. Israel är inget undantag. Men förväntas av någon anledning att vara det.

Just den frågan Sydsvenskan ställer är den jag tycker vi alla ska fundera på när allehanda tyckare kräver att Israel ska hålla igen. De har inga egna konkreta förslag, annat än att judar åter ska låta sig dödas utan att försvara sig.
Expressen ställer sig på terroristernas sida i ledaren Sätt press på Israel. Återigen ser vi hur Hamas-kramare infiltrerat så kallade ”liberala” tidningar. I DN-Kultur hyllades Hizbollah när de startade krig mot Israel sommaren 2006. Nu hyllar Expressen ett annat mördarband som utan att blinka mördar judar för att de är judar, och därmed inte skiljer sig ett dugg från de tyska nazisterna. Det verkar som om dessa tidningars redaktioner av någon anledning inte förmår hålla distansen till extremister.
Ett mindre uppenbart, men lika irriterande faktum är den menlösa och hjärndöda hållning som Göteborgs-Posten idag representerar i ledaren Våld ger nytt våld. Om man skyflar bort det sliskigt välmenande dravlet, landar tidningen i att judar ska acceptera en ny förintelse — för fredens skull. G-P skriver: ”Ytterligare upptrappning av våld och dödande kan komma att marginalisera moderata krafter i regionen och leda till farlig radikalisering.”
Jaha, men ställer man i första hand krav på att palestinierna slutar upp med sina attacker. Nej, den ”upptrappning” som nämns i meningen ovan syftar på Israels motreaktion. Så länge Hamas dödar är det helt okej för G-P. Det är när Israel försvarar sig som risken finns för en ”farlig radikalisering”. G-P menar att judar ska agera som i Tyskland under 1930-talet — utan motstånd låta sig ledas i döden. Det är en vidrig hållning.
Självklart ska Israel försvara sig med alla tillbuds stående medel. Likt alla andra stater har man skyldighet att försvara och skydda sitt folk. Så länge inte palestinierna erkänner och repekterar Israel har man inget — absolut inget — att klaga på.
Men världssamfundet agerar enligt G-P:s förvridna hållning. Man erkänner inte Israels rätt och man sätter inte press på palestinier och andra muslimska aktörer i regionen. Det är därför konflikten fortsätter. Bara om världen talar om för dessa aggressiva aktörer att våld enbart slår tillbaka på dem själva, och systematiskt upprätthåller denna strategi i handling, kommer fred att uppnås.
Konflikten handlar ENBART om en enda sak: att erkänna, acceptera och respektera Israel. Det är ingenting annat än detta saken gäller. Inget annat. Därför är det pinsamt att se hur världssamfundet under årtionden av ”fredsansträngningar” gjort allt annat än ställt krav på just detta — Israels rätt att existera. Bara när den frågan är avgjord och sjunkit in i alla aktörers medvetande, kan man gå vidare till diskussioner om andra aspekter.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , ,, , , , , )

Rulla till toppen