Polisledning utan varje uns av ledarkompetens

Den utvärdering som nu avslöjats om hur svensk polis arbetar när det gäller rattonykterhet är talande för hur myndigheten fungerar, eller rättare sagt inte fungerar. Polisledningen har satt antalet alkoholkontroller som mål och hållit fast så hårt vid detta mål att avsikten med kontrollerna, att minska rattfylleriet, kommit i skymundan. Sydsvenska Dagbladet citerar poliser i ledaren, En plan som gått snett:

”Vi ställer oss på platser där vi har störst möjlighet att få många blås. Antal blås är det viktiga. Om vi får en rattfyllerist är det bra, men det kommer i andra hand. Dessutom så påverkar det antal blås negativt”, säger ett polisbefäl i undersökningen.
En gruppchef är lika uppriktig: ”För att nå upp till målet brukar vi ställa upp oss en timme när folk är på väg hem från jobbet och vi inte riskerar att få några rattfyllerister.”

Snacka om inkompetent organisation! Polismyndigheten saknar varje begrepp om ledarskap och om vad målfokusering är för något. Både polis och försvar har på senare årtionden detaljstyrts av politiker som saboterat varje möjlighet att bygga upp en trovärdig befälsorganisation. Politikerna hattar fram och tillbaka, och målet styrs av vad som tas upp i medierna de senaste dagarna. Dessa organisationer måste bli mer självständiga och politiken måste begränsa sitt inflytande genom att sluta detaljstyra.
Se också DN. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen