Första nyvalet: republikanerna vann

I natt vann republikanske senatorn Saxby Chambliss nyvalet med 57 procent mot 43 procent för demokratiske utmanaren, Saxby Chambliss Wins Georgia Senate Runoff. Det betyder att i det första valet som hållits efter presidentvalet i november vann republikanerna.
Förklaringen till nyvalet är att delstaten Georgia har regeln att en senator måste få 50 procent av rösterna för att bli vald. Om ingen når 50 procent hålls nytt val mellan de två kandidater som fått flest röster. Demokraterna hade hoppats att ta mandatet, men istället ökade Chambliss från 49 till 57 procent och demokraterna backade från 47 till 43 procent.
Segervågen för demokraterna har alltså brutits.
Valet betyder också att demokraterna inte kommer upp i den 60 procentiga majoritet i senaten som hade gjort att de blockerat minoritetens bordläggningsmakt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen