Obama vill se Bush-utnämnda stanna i Pentagon

Washington Times rapporterar att tillträdande presidenten inte enbart bett Bushs försvarsminister att sitta kvar utan de flesta av de politiskt tillsatta i Pentagon, Obama wants Bush war team to stay

Försvarsminister Robert Gates har bett de flesta av Bush-administrationens politiskt utnämnda att stanna på sin post i Pentagon även efter det att den nye presidenten tillträtt 20 januari.

Om Bushs försvars- och säkerhetspolitik vore så misslyckad och inkompetent som massmedier så gärna vill hävda (i sin så uppenbart osakliga och partiska rapportering), skulle naturligtvis inte den tillträdande presidenten från motståndarpartiet be Bush-medarbetarna stanna kvar för att successivt och i god ordning fullfölja maktskiftet. Att det inte sker ett snabbt och omedelbart vaktombyte i försvarspolitiken visar att den förda politiken har varit till Amerikas och den fria världens bästa.
Också i Bloomberg frågar man sig nu om inte arvet efter Bush kommer att skrivas om, när det inte längre präglas av aktuella opinionssiffror, Bush’s Legacy May End Up Better Than You Think. Med anledning av att George W Bush nu genomför en avskedsturné frågar Kevin Hassett:

Är denna avskedsföreställning hopplös, eller kommer historien att bedöma honom positivt? Argumenten för hans upprättelse kan vara starkare än många kanske förväntat sig.
I utrikespolitiken har Bush betonat att han drivit en ”frihetlig agenda” och fört frihet till Irak. Även om Iraks framtid långtifrån är självklar, finns möjligheten där att landet blir en demokrati och en pålitlig allierad med USA. Om den förändringen fullföljs kan det mycket väl betraktas som en vändpunkt i kriget mot terrorismen.
På hemmafronten har vi, vilket förvånar i stort sett alla, undvikit en ny terrorattack efter 11 september. Så det är svårt att hävda att Bushs politik varit ett misslyckande. Det icke populära kriget må ha försvagat hans parti, men det hade inte samma effekt på nationen.

Exakt. Jag är övertygad om att fördelarna med Bush kommer att bli tydliga när dammolnen från det partipolitiska tjafset fått lägga sig. Han har försökt leva upp till de viktiga värderingarna och stora principerna: värna och sprida över världen frihet och demokrati. Det är sannerligen ingen enkel uppgift. Och Bush har mött många och svåra motgångar. Men han har inte givit upp. Han fortsätter tro på västvärldens värderingar. Han har lagt om strategi, men fortsatt kampen.
Bushs arv är just denna envishet, detta orubbliga försvar för frihet och demokrati. Och det är något världen behöver. Det är en hållning jag önskar fler statsmän inte bara deklarerar utan lika klart handlar efter.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , ,, , , , , )

Rulla till toppen