Obama allt hårdare pressad i korruptionsskandal

Båda bor i Chicago och sin väljarbas där. Båda är demokrater och partivänner. Nu har senator Barack Obama valts till Amerikas president, medan guvernör  Rod “Blago” Blagojevich arresterats och kommer att åtalas i en av de största mut- och korruptionsskandalerna i USA på länge.
FBI har ljudband med många timmars avlyssning, också när Obama vill göra upp med guvernören om vem som ska ta över hans senatsplats. Medierna fokuserar nu på vad Obama och hans medarbetare svarade när de förstod att “Blago” ville ha betalt. Los Angeles Times skriver i Obama’s rules or Chicago rules – which will prevail?

Det står nu klart att någon i Obamas stab talade med Blagojevich eller hans medarbetare förra månaden om den nu tomma senatsstolen. Enligt polisutredningens dokument trodde guvernören att Obama ville se sin långvarige medarbetare Valerie Jarrett som sin efterträdare, och att guvernören fiskade efter vad han kunde få i utbyte från den tillträdande presidenten. Men efter flera dagars diskussion drog Blagojevich irriterat slutsatsen att Obama ville få sin kandidat utsett “för ingenting”. “Faen ta honom”, lägger guvernören till …
Frågan är om det finns något som får oss att häpna, när ljudbanden och utskrifterna av samtalen blir offentliga. Flera i Obamas stab känner Blagojevich personligen. Tillträdande presidentens stabschef Rahm Emanuel skröt en gång i tiden om att han var en av de viktigaste rådgivarna åt guvernör Blagojevich. Obamas politiska strateg, David Axelrod, arbetade för Blagojevich på 1990-talet.

Det alla väntar på är att få höra om dessa gamla vänner till den skandaltyngda guvernören, och nu nära medarbetare till tillträdande presidenten Obama, avfärdat mutförsöken med kraft, eller om de spelat med och sa att de ska höra med Obama om han vill köpa senatsplatsen genom att utse Blagojevich till socialminister, något “Blago” ville bli.
Om Obamas stabschef Rahm Emanuel har spelat med i mutspelet, kommer han att få svårt att tillträda sin tjänst i Vita huset. Detsamma gäller den man som varit viktigast för Barack Obama under hela presidentkamanjen, David Axelrod.
Barack Obama skulle därmed kunna drabbas både av ett svårt personligt bakslag och av en enorm politisk prestigeförlust redan innan han blivit insvuren som president.
Och mycket talar för att Rahm Emanuel gjort något som kommer att framstå som oetiskt, eftersom han vägrar att tala med journalister. Chicago Sun-Times skriver Obama’s chief of staff refuses to answer the question och ABC News skriver Rahm Emanuel avoid reporters.
London Times menar att Barack Obama kan vara inblandad i något som liknar maffiaserien Sopranos i TV, A scandal straight from Sopranos.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen