Namninsamling: Inför författningsdomstol – nu!

Inom kort kommer Grundlagsutredningen att lägga fram sitt slutbetänkande. Därför är det dags att starta diskussionen om hur vi kan stärka de medborgerliga fri- och rättigheterna. Medborgarrättsrörelsen har startat en namninsamling på internet med kravet: Inför författningsdomstol i Sverige.
Skriv på du också!
Medborgarrättsrörelsen menar att vi inte ska behöva gå till Strasbourg (Europadomstolen) eller Luxemburg (EG-domstolen), för att få olagliga lagar upphävda. Vi måste också här hemma kunna få tillstånd lagprövning – i en svensk författningsdomstol.
I FRA-debatten visades tydligt att politikerna inte kan ha sista ordet när det ska avgöras om en ny lag lever upp till grundlagens medborgarrätt. Lagar måste prövas mot grundlagen av oberoende domstol.
En del menar att vi kan gå till Europadomstolen i Strasbourg, men det är både krångligt och köerna där är oroväckande långa, vilket betyder att processerna drar ut på tiden i åratal. Vi borde kunna få lagprövning utförd här hemma.
En del andra menar att demokratin blir åsidosatt om jurister i domstol kan upphäva demokratiskt valda politikers beslut i riksdagen. Men vem är det som instiftat grundlagen? Politikerna.  En författningsdomstol ser enbart till att politiker lever efter de regler politikerna själv har instiftat. Jag har tidigare jämfört med domaren på fotbollsplanen, Vem delar ut röda kort i det politiska spelet?
Nu behövs en ordentlig debatt – därav namninsamlingen. 
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen