Mutskandalen i Obamas hemstad Chicago växer

Avslöjanden kommer nu bit för bit i korruptionsskandalen i Chicago. Grundfrågan är fortfarande: hur inblandade är Barack Obama och hans medarbetare i guvernörens försök att sälja Obamas senatsplats? I natt rapporterade New York Times, Emanuel Had Contact With Governor’s Office on Senate Seat :

Tillträdande presidenten Barack Obamas stabschef, Rahm Emanuel, har kommunicerat med guvernören Rod Blagojevichs medarbetare om potentiella kandidater till att fylla Obamas senatsplats och försåg dem med en lista med namn. Det säger två källor som står Obama nära.

Chicago Tribune rapporterar att dessa samtal mellan Obamas närmaste man och guvernörens medarbetare fångades på FBI:s band när man avlyssnat guvernören inför korruptionsanklagelserna, Chief of staff for Obama had list of names.
I Newsday anges de namn som Obama anser ”acceptabla” att efterträda honom i senaten, Obama aide had contact with Blagojevich on Senate seat. Rahm Emanuel ska redan före valdagen 4 november inlett samtal om senatsplatsen.
Republikanerna kritiserar nu Barack Obama för att inte öppet redovisa vad som sagts mellan honom och den nu mutåtalade guvernören, rapporterar AP i Republicans criticize Obamas silence over any contact with disgraced governor Blagojevich:

— Det var uppmuntrande när den tillträdande presidenten sagt att hans kansli ska redovisa vilka kontakter man haft med den mutanklagade guvernören, men det är beklagligt att hans agerande sker först efter politiska påtryckningar, säger republikanska partiets ordförande Mike Duncan. Amerikanska folket förväntar sig en högre grad av öppenhet från sina valda ledare, särskilt om man lovat det under valkampanjen, tillägger han.

Ja, Obama lovade högre grad av öppenhet. Men i denna mutskandal har Obama inte varit särskilt öppen. Har han något att dölja?
(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen