Kandidaterna till europavalet: kända & okända, nytt & gammalt

Partierna börjar bli klara med sina valsedlar inför nästa val, det till europaparlamentet i juni. (Valresultatet 2004 framgår i diagrammet.)
Men det är en närmast omöjlig uppgift att upprätthålla kontakten mellan Sverige och Bryssel, det som är parlamentarikernas uppgift. Hur ska man kunna få medieuppmärksamhet när man sitter i oändliga möten, men aldrig har den avgörande makten? EU-parlamentet är ett evigt grupparbete där det blir omöjligt för en utomstående att förstå var makten ligger. Så som EU-parlamentet konstruerats blir det slutet, och väljarna har inte en chans att utkräva ansvar eller påverka inriktningen. Allt tuffar på enligt byråkratins inre logik, vilka ledamöter vi än väljer.
Vi har att välja kuttersmycken för EU-skutan. Men vi får inte bestämma kursen.
Därför kan det bästa valet bli att avstå från att rösta i juni. Då ger man inte legitimitet till en odemokratisk struktur. Jag vill hellre se ett presidentval där europas folk väljer inriktning på kommissionens arbete – höger, vänster eller mitt, centralist eller federalist. Det räcker att länderna i unionen företrädas av sina regeringar, i ministerrådet.
Men om det blir en livlig valrörelse där kandidaterna förmår presentera vägval och alternativ som känns lockande, är det inte uteslutet att jag använder rösträtten. Men då måste de sannerligen göra ett gott jobb, kandidaterna.
Vilka blir då kandidaterna vi har att välja mellan?
I dag har 29-åriga Ella Bohlin nominerats till första platsen på kristdemokraterna valsedel. Häromdagen blev det känt att profilen Marit Paulsen, som fyller 70 nästa år, vunnit provvalet inom folkpartiet, och därmed säkert kommer att toppa partiets valsedel.
Mer traditionellt blir det inom socaldemokraterna, vars lista toppas av partisekreteraren Marita Ulvskog och Olle Ludvigsson, klubbordförande Volvo verkstadsklubb i Göteborg.
Inom moderaterna har förre partisekreteraren Gunnar Hökmark och förre MUF-ordföranden Christofer Fjellner fått klart flest röster i provvalet, men Nya moderaterna har infört kvotering vilket betyder att demokrati inte längre råder. Geom diktat måste en av dem stiga åt sidan för någon med mindre förtroende.
Inom centerpartiet toppar man med samma namn som inför förra valet, Lena Ek. Vänterpartiet har en för mig helt anonym parlamentariker som förstanamn: Eva-Britt Svensson. Miljöpartiets valberedning vill som förstanamn också se en sittande parlamentariker, som inte heller märkts i svensk debatt på senare år: Carl Schlyter.
Junilistan har inte publicerat någon kandidatlista ännu, men allt annat än att partiledaren Sören Wibe toppar listan vore en överraskning. Han har ju tidigare varit socialdemokratisk parlamentariker.
Frågan är om dessa har förmågan och förslagen som kan övertyga. Jag kommer att med spänning se hur man förhåller sig i fråga om federalism kontra Bryssel-centralism. En stark kampanj mot EU-skatt och annan klåfingrighet från Bryssel kan få mig till valurnan…
Se mer: Socialdemokraterna antog valsedel till Europaparlamentet, Moderaternas provval klart inför Europaparlamentsvalet (listan spikas i februari), V inför EU-parlamentsvalet 2009, Marit Paulsen vann provvalet (fp) till Europaparlamentet (listan spikas 6-7 februari), Lena Ek toppar centerpartiets Europalista, Nomineringskommitténs förslag (kd) till valsedel inför Europaparlamentsvalet (listan spikas 16 januari), Förslag på gröna kandidater till EU-parlamentet (listan spikas i slutet av januari).

Rulla till toppen