Bobyggande visar marknadsekonomins förträfflighet

Ekot rapporterar att bostadsbyggandet kommer att öka — som en följd av lågkonjunkturen. Förklaringen är dels att byggarbeten blir billigare att utföra när konkurrensen om uppdragen blir lägre, dels att hyresbolagen har mycket pengar i kassan sedan man sålt av fastigheter som ombildats till bostadsrätter.
Alltså: ombildningen till bostadsrätter ger pengar till att bygga nya bostäder till rimliga hyror.
Så här fungerar en marknadsekonomi. Den är flexibel och skapar resurser som kan återinvesteras och komma fler till nytta. Och detta sker — vilket är så svårt för så många att begripa — just därför att ekonomin inte är toppstyrd och reglerad in i minsta detalj, utan får verka fritt och spontant efter människors behov.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen