Staffan Heimerson hyllar Barack Obama

Den legendariske utrikeskorrespondenten Staffan Heimerson gjorde nyss en personlig och färgstark valanalys om presidentvalet på ett lunchseminarium hos Hill & Knowlton.
Heimerson identifierade tre egenskaper som krävs för en framgångsrik president: intelligens, temperament och moral. Det är mycket sällan en president gör hat trick och besitter alla tre. Bill Clinton var till exempel smart och hade rätt temperament, men saknade moral. Den som genom historien bäst uppfyllt alla tre egenskaperna är Abraham Lincoln.
Och Heimerson ser flera likheter mellan Lincoln och Obama: båda kommer från små omständigheter i Illinois, ingen av dem hade som kandidater någon längre erfarenhet av högre ämbeten och båda har det rätta temperamentet för att hantera en hektisk omvärld. Och det verkar som att Obama har samma höga moral som Lincoln.
Heimerson är övertygad om att Barack Obama kommer att göra en så bra insats att han, när han om fyra år ställs mot Sarah Palin, kommer att vinna omval.
Han tycker också valet av Obama är utmärkt eftersom det med besked avfärdar svenska mediers fördomar om ett rasistiskt Amerika. Detta tjat om rasism har ingen grund. Amerika har utvecklats enormt sedan 1960-talet.
Heimerson tror också att valet av Obama kommer att i grunden ändra bilden av Amerika i omvärden. Nu kommer landet att framstå som så dynamiskt, kraftfullt och förändringsbenäget som det faktiskt är.
Själv är jag inte övertygad. Jag hoppas att Heimerson får rätt. Det vore utmärkt om Obama visar det ansvar som krävs exempelvis i utrikespolitiken och fortsätter pressa på för frihet och demokrati i neokonservativ anda. Detta i kontrast till den krassa realpolitik som dominerar i akademier, diplomatkretsar och regeringskanslier i Europa.
Det blir mycket spännande att framöver följa hur Barack Obama agerar när han tvingas sätta ner fötterna i olika känsliga frågor som alla har sina negativa konsekvenser. Hittills har han ju kunnat passa i dessa lägen, rösta ”avstår”. Som president kommer han inte undan. Hur han än vänder sig, innebär hans agerande (eller brist därpå) konsekvenser.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,)

Rulla till toppen