S-tidning: nya moderaterna mest begåvade höger någonsin

Förra veckan uppmanade finansminister Anders Borg bankkunderna att ringa till sin bank “varje dag” för att kräva lägre räntorna och i går motsatte han sig på nytt en sänkning av värnskatten, eftersom vård och skola går före.
Nya moderaterna har lärt sig att agera populistiskt. Widar Andersson skriver i Folkbladet, En mer begåvad höger än någonsin:

På bara några få dagar lyckades Anders Borg att skaffa alliansregeringen ett gäng idealiska “fiender”. Storbanksdirektörer, Svenskt Näringsliv och högavlönade SACO-medlemmar passar inte direkt in i mallen för en högerregerings debattmotståndare.
Men så är heller inte alliansen “samma gamla höger som vanligt”. De är en smartare och mer politiskt begåvad höger än vad Sverige någonsin har haft.
För de socialdemokrater som fortfarande tror att det kan bli seger 2010 utan en ansenlig förnyelse av det egna lagets attityder, politiska program och väljartilltal, börjar det snart osa katt.

Ur valtaktiskt synvinkel delar jag den här analysen. Och det är smart att inte ta strid med socialdemokraterna på alla fronter samtidigt. Men vi som vill se ett mer frihetligt Sverige, vi som är trötta på förmynderiet och vill ge vårt land bästa möjliga förutsättningar att konkurrera på de globala marknaderna, undrar vari skillnaderna med en socialdemokratisk regering egentligen kommer att bli.
Jag anser att andra aktörer än de politiska partierna ska driva den spetsiga opinionsbildningen. Vi behöver tankesmedjor och samhällsdebattörer som tar ut svängarna när det gäller värderingar, ideologi och reformagendor. Internet är ännu till stor del outnyttjat i dessa syften.
Alliansens fyra riksdagspartier kan inte ta denna nytänkande debatt, utan har att forma politik utifrån den opinion som finns i landet. Men liiite förnyelse, någon sorts färdriktning, måste Alliansen presentera för framtiden.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen