Reinfeldt slår näven i EU-bordet

Äntligen! Det tog 13 år innan en svensk statsminister tog sig ton i EU. Men nu har det hänt.
Fredrik Reinfeldt har på det informella toppmötet i Brussel kritiserat franske presidenten Nicolas Sarcozys drakoniska förslag om ännu fler regleringar i finanskrisens spår.
Dagens Industri skriver i ledaren ”Reinfeldt höjer rösten på ett ovanligt sätt” (ej online):

Statsminister Fredrik Reinfeldt reste uppenbarligen till det informella EU-toppmötet i Bryssel med avsikt att ställa till bråk och markera avvikande uppfattning … Reinfeldt var inte nådig när han pratade med journalisterna på väg till toppmötet. Han kritiserade det franska ordförandeskapet för att vilja överreglera och ha felaktiga utgångspunkter …
Reinfeldt har rätt i att man inte ska rusa i väg och reglera utan att se till att det blir ”få men bra regler” hellre än ”många och luddiga”. Sannolikt är han inte ensam i EU-kretsen att anse det. Möjligen har han som företrädare för ett litet, kommande ordförandeland tagit på sig rollen som torped för fler.

Den som läser den här bloggen vet att Tysklands förbundskansler Angela Merkel inte heller är förtjust i Sarkozys regleringsiver. För drygt en vecka sedan skrevs här: Sverige borde inte sitta tyst när Sarkozy löper amok.
Nu agerar Sveriges statsminister. Kör hårt!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen