Pol Pot-kramare ber om ursäkt

Mitt utfall i förra kommentaren var hårt, men jag anser det befogat. Att relativisera mellan frihet och förtryck, mellan demokrati och diktatur, är oförlåtligt! Jag tycker de som slätar över det lidande och den död som förtrycket orsakar borde be om ursäkt, så som Gunnar Bergström gjort. Svenska Dagbladet rapporterar i Svensk ber Kambodja om ursäkt:

För 30 år sedan dinerade Gunnar Bergström med Pol Pot i Kambodja och försvarade öppet Röda Khmerernas regim. Nu är han tillbaka i landet, denna gång för att be om ursäkt till folket.

Övriga som på denna tid ursäktade Kambodjas folkmord — bland dem många socialdemokratiska toppolitiker, som förre talman Birgitta Dahl — borde också be om ursäkt för deras stöd till kommunisternas barbari.
Vi kan inte relativisera och säga att förtryckare, terrorister och mördarregimer i andra kulturer på inget sätt är sämre eller värre än västerlänningar. De är de!
Den här kulturrelativismen borde inte ha någon plats i vår samhällsdebatt. Den borde lämnas kvar i 1900-talet. Tillsammans med all övrig mörk historia från det århundradet.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , , ,
)

Rulla till toppen