Kultur: Breven till Rivka

En liten bok med stark inlevelseförmåga. Så kan Breven till Rivka av Oscar Löfroth sammanfattas.
Författaren har aldrig träffat Rivka, som var en av de sex miljoner judar som mördades i förintelsen. Under egna besök i koncentrationsläger fann han henne på bild med sin lilla dotter i famnen. De kom från sitt hem i Ungern och anlände till Auschwitz-Birkenau den 26 maj 1944 och dog där samma dag.
Genom att skriva sammanlagt 24 brev till Rivka vill han förklara vad han känner efter sina besök där. Han vill bortom grymheterna och ondskan se den enskilda människan. “Jag skriver från Birkenau till Birkenau, från mig själv till Rivka och från nutid till dåtid.”
Det blir en färd tillbaka till den mörkaste episoden i historien. Som ju inte ligger alls långt borta. För mig är det viktigt att sätta vår nutid i perspektiv. Och då finns inget bättre sätt än att lära om vad som hänt genom historien. Det ger ett sorts uppvaknande, en förståelse för vad människor är kapabla till, både gott och ont. Man känner sig mindre naiv och klokare. Jag önskar att fler hade den här nyfikenheten och viljan att förstå, som Oscar Löfroth demonstrerar på sitt litterära vis.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen