Ingen balans i medierapporteringen om USA-valet

Svenska medier slår stort upp en rapport som antyder att bevakningen av amerikanska presidentvalet var någorlunda balanserad — under några få veckor i augusti.
Detta är vilseledande. Av flera skäl. Dels var veckorna i augusti de som blev minst obalanserade, eftersom Sarah Palin då blev nominerad till John McCains vicepresidentkandidat. Därmed fick hans kampanj viss uppmärksamhet, något McCain inte fått under de tidigare åtta månaderna (!) av primärvalskampanjen. 
Dessutom är det svårt att mäta alla undertoner, vinklingar och inte minst bilder som medierna använder för att lyfta fram Barack Obama. De två bilder jag lagt in här är typexempel. De är från ett uppslag i Dagens Nyheter i söndags. Om du anser att dessa bilder ger en opartisk beskrivning av presidentkandidaterna, ja, då förstår jag om du anse att all bevakning varit rättvis.
Om du därmot konstaterar att DN vinklar grovt, trots att båda kandidaterna finns med på bild, ja, då förstår du vad jag menar med att medierna mer eller mindre subtilt lyfter fram den ene kandidaten framför den andre.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen