I Bryssel för debatt om regioner

Sitter nu på hotellrum i Bryssel och bloggar istället för att förbereda mitt pass vid ett seminarium imorgon som arrangeras av EU-parlamentarikern och förre riksbankschefen Lars Wohlin.
Bloggen har ju en skarpt skeptisk linje till EU:s ständiga tjat om regioner. Detta som något sorts alternativ nationalstater och därmed allierad med Bryssel-nivån inom EU, som vill flytta politisk makt till föga förankrade konstruktioner som bara leder till ökad byråkrati.
Istället för att ombilda landsting till regioner, vill jag att vi skalar bort denna mellannivå som medborgarna ändå inte har någon relation till eller identifierar sig med. Jag vill se stärkt kommunalt självstyre, en riksdag och sedan en minimal federal nivå på Europanivå. Dessa tre nivåer är mer än nog. Formaliserade regioner är bara byråkraternas våta drömmar: mer tjänster, mer papper men ingenting behöver bli gjort — för ingen bryr sig!
Men jag har läst på om ny forskning som tar upp en annan och intressantare form av regioner, den som Stockholm-Mälarregionen står för. Mälarrådet har ingen formell makt, men påverkar politiken eftersom man skapar nätverk och samkör angelägna frågor när enighet uppnås inom de 5 landsting och 45 kommuner som är medlemmar. Det man diskuterar och utreder i Mälarrådet måste, för att få kraft bakom orden, förankras genom beslut i respektive kommun och landsting.
Innebörden är att diskussionerna är mer öppna och man tvingar fokusera sig på det som är mest angeläget när det gäller infrastruktur i form av vägar och utbildningar, liksom när det gäller att marknadsföra huvudstadsområdet och skapa förståelse för den geografiska skalförskjutning som pågår när det gäller arbetsmarknad och företagsinvesteringar.
Forskarna talar om andra perspektiv på staten än välfärdsstaten, man talar om konkurrensstaten som ska skapa förutsättningar att på den globala marknaden och om nätverksstaten där myndigheter och kommuner samverkar för att hitta effektiva lösningar.
Det här med regioner kanske har något att tillföra, om det sker på rätt sätt. Vi får se hur diskussionen går imorgon.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen