Hitchens: överdriv inte Obamas seger

Christopher Hitchens hade röstat republikanskt om det hade behövts för att slutföra Irakkriget, men eftersom det utvecklas åt rätt håll röstade han på Barack Obama. Men han vänder sig nu i Slate emot alla överdrifter efter valutslaget, Barack to Reality:

Obamas seger innebär inte en magisk eliminering av Amerikas problem eller fiender.

Till dem som påstår att Obamas förfäder kunde varit slavar till de första presidenterna, påpekar Hitchens att Obamas far kom från Kenya och skulle slaveri varit aktuell är det troligare att den varit muslimsk.
Iran och Ryssland ”agerar djärvare eftersom de känner att Bush-Cheney är på väg ut”. Det finns många farliga och våldsamma fiender som inte kommer att falla för Obamas charm, även om många av hans väljare tycks tro det, skriver Hitchens.
Kloka ord som den här bloggen vill förmedla som kontrast till all den eufori som präglar också Sverige och Europa. Världen har i grunden inte förändrats. Motsättningarna mellan demokrati och diktatur är desamma. Frågan är om Obama är stark nog att hantera dem, eller om han ska ge de mörka krafterna övertag.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen