Fick Norge betalt för att snacka skit om JAS?

Många har förundrats över hur den norska regeringen agerat i valet av nytt stridsflyg. Norska tidningen Aftenpostens utrikesredaktör Kjell Dragnes skriver i krönikan Jagerflytårnet Norge:

Hur det nu kommer att gå med det mycket omtalade nordiska säkerhets- och försvarssamarbetet, senast demonstrerat i högtidligt uttalande från ett försvarsministermöte på Borgholm den 11 november, kan vi verkligen frågetecken efter. ”Det är svårt att föreställa sig en militär konflikt i vårt närområde som drabbar – och åtgärdas – av ett land ensamt”, skrev försvarsministrarna Anne-Grete Strøm-Erichsen (Norge), Sten Tolgfors (Sverige), Jyri Häkämies (Finland), Søren Gade (Danmark) och Ingibjörg Sólrún Gísladóttir (Island) i en debattartikel i Dagsavisen.
Likväl sitter den norske försvarasministern på en presskonferens i Oslo några dagar senare och säger att det svenska JAS-39 Gripen NG är ”oanvändbart” i försvaret av Norge. Man kan då fråga sig hur Sverige kan försvarar sig självt och eventuellt Norge med ”oanvändbara” Gripen (av äldre modell dessutom)? Deklarationerna från försvars- och utrikesministrarna samt från militärledningarna blir helt enkelt inte trovärdiga … Det blir bara tomma ord.

Ja, varför Norge agerar på det här besynnerliga sättet är svårt att förstå. Skäms man över att man föredrar Nato framför Norden? Det valet gjorde man ju redan 1949. Att stå för det nu borde inte vara något som är så känsligt att man vill dölja det med lögner.
Kjell Dragnes antyder att Norge fått betalt för att prata skit om JAS. Så illa kan det väl ändå inte vara?
I vilket fall har han rätt i att trovärdigheten är borta i att de nordiska länderna kan samarbeta i försvarsfrågor. De som i fortsättningen talar om nordisk samarbete kommer att mötas av hånskratt. Vart och ett av länderna vill bestämma själva, inte tänka i gemensamma termer. Då borde man också ha heder nog i kroppen att säga det rakt ut.
Norska regeringens agerande är vidrigt och skamligt.
Och det visar att Sverige antingen måste gå med i Nato och samarbeta med amerikanerna direkt. Eller återgå till den gamla doktrinen att vi ska ha ett så starkt totalförsvar att vi kan stå emot en första attack på egen hand. Det betyder att åtminstone fördubbla försvarsbudgeten. Att dölja detta är bara ohederligt.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , )

Rulla till toppen