Europa splittrat: ska krisen utnyttjas för vänsterpolitik?

Europas ledare är överens att man behöver tala med en röst på det ekonomiska toppmöte som hålls i Washington på lördag. Men Europa är splittrat om hur man ska agera, skriver Deutsche Welle i EU Talks Summit Unity Amid More Bad Economic News:

Och oenighet finns inte bara mellan länder, utan också inom dem, om vad EU ska göra och varför … Labourpolitikern John McDonnell i Storbritannien hoppas att kunna utnyttja den finansiella krisen i politiska syften.
”Det finns möjlighet för vänstern att förklara hur det ekonomiska systemet fungerar för tillfället, hur orättvist det är och vad alternativen är”, säger McConnel till Reuters.
Men andra varnar för att krisen ska användas som ursäkt för en nysocialistisk agenda.
”Vissa regeringar är faktiskt ganska angelägna om att utnyttja läget som uppstått för att återskapa en mer interventionistisk industripolitik, eller en mer ekonomiskt styrd politik generellt”, säger Simon Tilford, chefekonom i den Londonbaserade tankesmedjan Centre for European Reform.

Ack, Europa! Alltid detta lidande offer för den politiska klåfingrigheten. Ska europeiska politiker aldrig lära sig? Det sämsta man kan göra just nu är att ytterligare undergräva tilltron för näringslivets framtid.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen