Bombay är första testet av Obama

Terrorattacken i indiska storstaden Bombay kan vara al-Qaidas första test av USA:s näste president, skriver Der Spiegel i Obama’s First Test:

Så mycket står klart: om det bekräftas att amerikaner och britter var målet för attackerna och att de var inspirerade av al-Qaidas radikala ideologi, kommer svårigheterna för den tillträdande presidenten att öka … Krisen kan bli det första stora utrikespolitiska testet av Barack Obama. Världen kommer att granska hans agerande med lupp … Ja, attackerna kan ses som en personlig varning riktad direkt till honom.
Al-Qaida kan ha ett särskilt intresse i att provocera fram en sådan test. Obamas mellannamn är Hussein och hans popularitet i arabiska länder kan utgöra ett allvarligt hot mot organisationen … Ledarfiguren al-Zawahiri kallade i en kommentar efter det amerikanska valet Obama för “husneger”.

Barack Obama har “agerat försiktigt” sedan valsegern, skriver tidningen, och pekar på att han tillfrågat Bushs försvarsminister Robert Gates att stanna på sin post.
Ja, det är mycket som står på spel nu. Bush höll terrorismen i schack: inga nya amerikanska intressen har attackerats under 2004 och åren därpå.
Förrän nu, när Bush är på väg ut.
Nu börjar terroristerna vädra morgonluft. De hoppas kunna trappa upp sina attacker utan att Amerika svarar. Bush fick ju utstå förödande kritik för sin kamp emot terrorismen. Al-Qaida testar nu om de har fritt fram att sprida död och elände, om Obamas förnyelse betyder pacifism och underkastelse.
Hela världen väntar på vad Obama ska göra: fullfölja Bushs framgångsrika väg, eller vika ner sig för al-Qaida.
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,, , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen