Att våldet ökar kraftigt kan inte längre förtigas

Etablissemangen har i årtionden försökt dölja och bortförklara det som vi alla kunnat se är ett faktum: våldet ökar i samhället. Nu verkar det som åtminstone Svenska Dagbladet inte längre spelar med i denna kriminologernas lögnaktiga dans, utan har rubriken: Kraftig ökning av våld mot unga.
Socialstyrelsen publicerar i dag en rapport om våldet byggt på fakta från sjukvården. Och där är trenden tydlig när det gäller våld:

– Det är allvarligt eftersom vi vet att det generellt bara är cirka 15 procent av alla skador som syns här genom att de blir inskrivna på sjukhus. Många tas om hand inom primärvården, säger Anders Tennlind, ansvarig för Socialstyrelsens skadestatistik som bygger på patientregistret.
Våld och övergrepp drabbar mest unga män och det är också för dem det ökat mest. Mer än åtta av tio vårdade våldsoffer var en man i ålder 15-25 år. Omräknat i vårdade per 100.000 har det på ett år ökat från 131 till 144.
– Det är det högsta antalet vårdade sedan 1998, konstaterar Anders Tennlind.

Och förklaringen är enkel: det blir inga straff om man i gäng sparkar ihjäl någon. Det visade Kungsholmsmordet. Svenskt rättsväsende kallade det inte ens mord, och förrövarna slapp undan med några månader på ungdomshem. De är snart ute och kan fortsätta sina härjningar på stan.
Signalen är tydlig: sparka ihjäl bäst ni vill, straffen är symboliska. Vuxenvärlden tar inte våld på allvar.
Mitt engagemang beror på att våldet och de skador de ger, är det största ingreppet i den personliga integriteten man kan tänka sig. FRA och annat är rena barnleken i jämförelse med de men för livet som skador efter misshandel kan innebära. Det framgår i ett annat reportage i SVD idag, Misshandeln förändrade livet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen