Varför tvärvände Mona Sahlin om v-samarbete?

I onsdags fattade Mona Sahlin det historiska beslutet att utarbeta regeringsalternativ tillsammans med miljöpartiet, men utelämna vänsterpartiet. Två dagar senare ändrar hon sig. Nu ska vänsterpartiet bjudas in. Redan på Dagens Nyheters förstasida skriver Henrik Brors:

Sällan har väl en sådan dikeskörning skådats av en statsministerkandidat.

Det är verkligen förvånande. Vad vill Mona Sahlin? Varför står hon inte för sina egna beslut? Hur kunde hon gå ut i offentligheten så tvärsäkert i onsdags om hon inte hade sitt eget parti med sig? Och varför följde inte ”rörelsen” sin ledare, så som man alltid brukar göra?
Upsala Nya Tidning skriver i ledaren Politiskt självmål av Mona Sahlin:

Mona Sahlin har inom loppet av två dagar lyckats med den helt osannolika prestationen att i tur och ordning spotta bägge sina (så kallade) samarbetspartier i ansiktet …
Självklart innebär detta att hennes ställning och auktoritet undergrävs. Inget blev heller bättre när hon i går försökte prata bort sin klantighet. I en TT-intervju medgav hon att hon gjort ”en halv pudel”. Hon hade velat ”förtydliga sig”. En del i partiet hade nämligen tolkat onsdagens utspel som att vänsterpartiet ”medvetet uteslutits från början”.
Detta är struntprat, kort och gott. Det besked Mona Sahlin i onsdags gav om vänsterpartiet är i själva verket ett av de tydligaste hon någonsin givit, omöjligt att missförstå.

Nya Wermlands-Tidningen skriver med anledning av att så många inom arbetarrörelsen vill ha vänsterpartiet med, Sahlins förlorade auktoritet:

Sahlin har drabbats av de högra opinionssiffrornas förbannelse. De har gjort att det inte finns något större tryck för de nödvändiga förändringar mot mitten som hon vill se. Det fick hon i dagarna erfara med all önskvärd tydlighet.

Själv undrar jag om det är Mona Sahlin som missbedömt sin ställning i partiet eller om hon missbedömt den politiska stämningen. Någonting är ju allvarligt fel i det socialdemokratiska ledarskiktet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen