Sverige inget drömland för riskkapital

För att kunna utveckla nya företag och skapa tillväxt krävs ett gott klimat för entreprenörer, men också för placeringar av riskkapital. Men vårt land ligger inte bra till, rapporterar SVD Näringsliv i Sverige inget drömland för riskkapital:

–Sverige gjorde ett tappert försök att bli mer attraktivt som investeringsmottagare när exempelvis bolagsskatterna sänktes. Men det räcker inte för att konkurrera med länder som Belgien och Frankrike som, till skillnad mot Sverige, har utvecklat sin struktur på det skattetekniska området med lättnader inom bland annat forskning och utveckling, säger Helena Robertsson, chef för skatter vid KPMG.

Och Skatteverket driver på för att göra skattereglerna ännu krångligare och snårigare, exempelvis när det gäller ränteavdrag. Politikerna ställer sig på byråkratins sida, och bortser från att mer komplicerad skatteteknik försämrar företagarklimatet och hotar tillväxten.
Sverige kommer först på plats 20 i den rankinglistan som väger in hur attraktiva reglerna är på områden som skatter, forskningsstöd och kapitalmarknad.
Regeringen måste sätta större fokus på företagens villkor och se till att Sverige klättrar på listan.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen