Håkan Syrén kan bli Europas ÖB

Det är intressant att Sveriges överbefälhavare kan få toppjobb i EU. Svenska Dagbladet rapporterar i Syrén förordas som ny EU-ÖB:

Europas försvarschefer enades på onsdagseftermiddagen om att förorda Sveriges överbefälhavare, Håkan Syrén, som ny ordförande i EU:s militära kommitté (EUMC). Den som innehar posten är EU:s högste militäre tjänsteman.

Försvarsminister Sten Tolgfors säger i en kommentar:

– Jag ser valet av Håkan Syrén som ett tydligt tecken på att Sveriges aktiva roll inom EU:s säkerhets- och försvarspolitik är uppskattad. Det har därför varit naturligt och viktigt för regeringen att understödja kandidaturen i EUs medlemskrets.

Ja, Nordic Battlegroup var den första snabbinsatsstyrkan i EU:s historia som genomförde en beredskapsperiod då man stod till EU:s förfogande. Även om den inte hamnade i skarpt läge har uppbyggnaden och samordningen som etablerades varit till stor nytta för alla europeiska försvarsmakter.
En förklaring till framgången kanske varit att politiker inte lagt sin näsa i blöt i alla detaljer. Det är en lärdom man borde dra när det gäller försvaret som helhet. Politiker förstör försvarets förmåga genom att detaljstyra och lägga sig i varje enskilt inköp eller beslut. Det borde räcka med att sätta ramarna och ange inriktningen.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , )

Rulla till toppen