Sverige borde inte sitta tyst när Sarkozy löper amok

Jag håller med Aftonbladets ledare, som idag kritiserar statsministern för passivitet i EU och för att inte uttala sig emot socialistiska tendenser (intressant att Aftonbladet kritiserar detta), Reinfeldt finner sig i stormaktsarrogansen:

Med sin svårjämförliga energi kastar han [Sarkozy] fram tunga, ofta oförberedda, förslag … Euroländerna måste äntligen skapa en europeisk ekonomisk regering, som bland mycket annat kan väga upp den europeiska centralbankens makt, så snävt inriktad på inflationsbekämpning … ECB:s auktoritet undergrävs, de tre dominerande EU-makterna gör upp dagordningen, utan nämnvärd inblandning av den fram till igår passiva EU-kommissionen…
Den svenska regeringen iakttar tystnad. Reinfeldt tycks finna sig i stormaktsarrogansen.

I och för sig satt Göran Persson lika tyst vid bordet när de stora grabbarna gjorde upp. Detta lillebrorkomplex bland svenska politiker är en förklaring till att många svenskar är misstänksamma mot Europaprojektet.
Dessutom finns andra röster i EU, som visar större respekt för en självständig centralbank, som Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Deutsche Welle rapporterar i Germany Seeks to Block French Plans on Tackling Financial Crisis:

President Sarkozys försök till politisk intervention för att tackla den globala finanskrisen har fått nackhåren att reste sig i Tyskland. Förbundskansler Merkel leder insatserna för att bromsa större politisk kontroll över valutamarknaderna.

Det är möjligt att Reinfeldt och Sverige agerar i det tysta, men nog vill vi höra vad regeringen står.
(Andra intressanta bloggar om , , , ,)

Rulla till toppen